İkileme olup olmadığı nasıl anlaşılır?
“Aynı sözcüğün tekrarlanmasıyla, benzer veya zıt anlamlı sözcüklerin, benzer seslerin yan yana kullanılmasıyla ortaya çıkan sözcük kümelerine ikileme denir.” (AKSOY, 1988:50).
İkileme örnekleri nelerdir?
İndirgemeler ayrı ayrı yazılır: adım adım, yavaş yavaş, sürü halinde, şaşkın, şaşkın (bakan), farklı, derin, kademeli olarak, güzelce, santim santim, parça parça, parça parça (dinleyen), kol kola, sallanarak, vurarak .. vurarak, takım takım, tık tık, yavaşça, kırk elli (yıl), üç beş (kişi), yüz elli (yıllık), vb.
Zar zor bir ikileme midir?
Bazı ikilikler şunlardır: az ya da çok, tembel, az ya da çok, ara sıra, saf, az ya da çok, borçlu, donanımlı, çılgın, düzenli, kararsız, iyi ya da kötü, sıkı, zor, dağınık, bucak, ormansız, sırılsıklam, bir sepet dolusu amel, yalancı, zaman kaybı, …
Yırtık pırtık ikileme mi?
İndirgemeler kelimelerin tekrarlarıdır. “Tek tek, zaman zaman, azar azar, zar zor, acı verici bir şekilde, boş, çıplak, çok yaygın, iyi veya kötü durumda, uyuşuk, yırtık pırtık, isteksizce, aceleyle, yırtık pırtık, minik, az.” “Çok, falan filan, çıtır çıtır…”
Çoluk çocuk ikileme mi?
İkileme, ‘çocuk sahibi olmak, çocuk sahibi olmak’ anlamına gelmektedir. Yüce, ikilemede geçen sözcüklerin Türkçe sözlükte yavru ‘sperm, nesil’ ve meme ‘göğüs çukuru, bağırsak, gerdan’ anlamlarıyla geçtiğini belirtmiş ve ikileme sözcüklerini incelemiştir (1998: 422).
Eğri büğrü nasıl bir ikileme?
Oluşum biçimleri İndirgeme örnekleri Oluşum biçimi: eğri, belirsiz, minik, her türlü belediye İki anlamsız sözcüğün kullanımı, köpüren, köpüren. Vızıldayan, homurdanan, gürleyen. 5 satır daha
Ölüm kalım ikileme mi?
Türkçede “bir ölüm-kalım meselesi” ifadesi kaynak metindeki ikileme tam olarak uymaktadır. Ö2) Çeviri metinde anlamsal ve biçimsel eşdeğerlik vardır.
İster istemez ikileme mi?
“Whether” edatıyla birbirinin yerine kullanılabilirler. Türk tarih metinlerinde, “necessarily” veya “necessarily”nin ikilemesi vardır ve bu, “whether or not” anlamına gelen bir durum zarfı olarak kullanılır.
Akça pakça ikileme mi?
Türkçedeki “açık rakısı”, “akça pakça”, “apar topar” ikilemelerinin kelime dizilimleri arasında fonetik bir benzerlik bulunurken, “ışişik”, “sille tokat”, “sevip okamak”, “kör lame” ikilemeleri arasında da anlamsal bir ilişki bulunmaktadır.
Yorgun argın ikileme midir?
“Perişan”, “parçalanmış”, “tatsız”, “tuzsuz”, “yalvarmak”, “yaz” ve “yorgun” gibi çarpımlar genellikle iki bağımsız kelimeden oluşur.
Zarar ziyan ikileme mi?
ZARAR KELİMESİNİN ANLAMI ZARAR Mevcut varlıklarda bir azalma olması durumunda ortaya çıkan ikilemdir. Yan yana yazılırken hata vardır ancak bu ikilem ayrı ayrı yazılmalıdır. Bu kelime sıklıkla Zarzyan olarak yanlış yazılır. Doğru kullanılırsa herhangi bir zarar olmamalıdır.
Gidip gelmek ikileme mi?
Ortaya çıkan ikilemler: ileri geri gitmek, vb. Madik, vb. Lemmalar: az ya da çok, daha erken ya da daha geç, akşam, sabah, vb.
Acı tatlı bir ikileme midir?
İslami dönem Türk edebiyatının ilk ürünlerini sayan Karahanlı Türkçesi metinlerinde, sözdizimsel bir unsur olarak önemli bir ikileme bulmak mümkündür: Kutadgu Bilig’de: acıġ sücig ‘acı-tatlı’, adaş koldaş ‘kardeş, dost, eş-dost’, bilge bügü ‘alim, bilge, akıllı’, lebenstirig ‘diri’, çav kün ‘şan, şöhret, …”
Güzel mi güzel ikileme mi?
Yoğunlaştırma, soru edatı “mi” ile yapılabilir: Güzel bir araba mı? Güzel koku.
Çepeçevre ikileme mi?
Sıfat veya zarf işlevi gören güçlendirilmiş kelimeler yan yana yazılır: berrak, beyaz, tamamen, her tarafı, çıplak, düz, düpedüz, derin gökyüzü, parlak gün, zifiri karanlık, kuru, koyu mavi, menekşe, kırık, sağlam, çok sarı, ıslatılmış, sırılsıklam, keskin, gür, vb.
Gelir gelmez ikileme mi?
“-mAz” ekini “Aynı Participle’den Kurulan İkileme” başlığı altında incelemiş ve şu örnekleri vermiştir: “bildiği anda, olduğu anda, söylediği anda, geldiği anda” (1981). , s. 46).
Akça pakça ikileme mi?
Türkçedeki “açık rakısı”, “akça pakça”, “apar topar” ikilemelerinin kelime dizilimleri arasında fonetik bir benzerlik bulunurken, “ışişik”, “sille tokat”, “sevip okamak”, “kör lame” ikilemeleri arasında da anlamsal bir ilişki bulunmaktadır.
Arka arkaya ikileme mi?
2. İsim ve sıfatlarda ikinci ikiz -e biçimindedir: birbiri ardına, boşuna, koşucudan koşucuya, sonuna kadar, sonuna kadar, yarı yarıya.
Olursa olsun ikileme mi?
{-I} ekinin kullanıldığı lehçelerde, fonetik yapısı ne olursa olsun, bütün çok heceli fiil köklerinde {-I} ekiyle ikileme görülür.
Tavsiyeli Bağlantılar: Aldatma Psikolojisi Nedir