Aşure Günü Kerbela’da ne oldu?
Birçok peygamberin hayatında olumlu ve önemli bir yer tutan Aşure günü, İslam tarihinde yer almaktadır. Hz. Hüseyin ve aile fertlerinin 10 Muharrem 61’de (10 Ekim 680) Kerbela’da şehit edildiği gün, tarifsiz bir üzüntü ve acı günü olarak anılacaktır.
Alevilerde aşure ne anlama gelir?
Alevi inancında Aşura ve Muharrem yas günü, Alevilerde On İki İmam’ın, özellikle Kerbela’daki Hüseyin’in acısını anmak ve anlamak için kutlanır. Muharrem Yası’nın amacı, bu tür acıların tekrarlanmasını önlemek için gerekli olan insani değerleri ve Alevi öğretilerini özümsemektir.
Aşura günü neden aşure yapılır?
Aşure, Hicri takvimine göre Muharrem ayının onuncu gününde hazırlanan bir tatlıdır. İslami inanışa göre, Hz. Nuh büyük tufandan sonra topraklara girdiğinde Muharrem ayının onuncu gününde elindeki son malzemelerle bu tatlıyı hazırlamıştır. Temel olarak su, buğday, nohut, toz şeker, fasulye ve pirinçten yapılır.
Aşure Gününün Hikayesi Nedir?
Aşure, Hicri takvimine göre Muharrem ayının onuncu gününde hazırlanan bir tatlıdır. İslami inanışa göre, Hz. Nuh büyük tufandan sonra topraklara girdiğinde Muharrem ayının onuncu gününde elindeki son malzemelerle bu tatlıyı hazırlamıştır. Bu nedenle Aşure bolluk ve bereketi temsil eder.
Aşure Günü Alevilerin mi?
Aşure bayramı Aleviler tarafından da kutlanır. Bu günde, geleneğe göre tatlılar hazırlanır, çorba pişirilir (geleneğe bağlı olarak) ve peygamberle ilgili hikayelerin anısına dağıtılır.
Hz Hüseyin’in kafasını kim kesti?
Tek bir savaşta çok sayıda kayıp veren Ömer bin Sa’d’ın ordusu, Şimr bin Zi’l Cevşen’in emriyle toplu bir saldırıya girişmiş, her taraftan Hüseyin’e ok ve mızrak yağmuruna tutulmuştu. Sinan bin Enes en-Nehai veya Şimr bin Zi’l Cevşen, Hüseyin’in başını kılıçla keserek öldürmüştü.
Aşure yapınca Allah kabul etsin denir mi?
Aşure de helva da normal zamanlarda yapılabilir; ancak yukarıda belirtilen özel zamanlarda yapılıp dağıtılırsa, alanlar, “Allah kabul etsin” derler. Teşekkür etmek daha uygundur.
Kerbela olayı nedir Alevilikte?
Kerbela Olayı, Hz. Peygamber’in torunu Hz. Hüseyin’in, yakınları ve sevdikleriyle birlikte siyasi ihtiraslar uğruna şehit edildiği, Müslümanlar arasında yüzyıllardır unutulmayan ve üzüntüyle anılan facianın adıdır.
Aleviler aşureye ne koyar?
Aleviler her zaman 12 malzemeden kül yaparlar. Bunlara buğday, arpa, pirinç, fasulye, nohut, pekmez, hurma pekmezi, nar pekmezi, pancar suyu, hurma, kayısı, incir, kuru üzüm ve kuş üzümü gibi kuru meyveler, badem ve fıstık, fındık, ceviz, çam fıstığı ve susam dahildir. Fındık içerir.
Aşure neden 41 çeşittir?
41 çeşit malzemenin elde edilmesinin zorluğu nedeniyle daha az malzemeyle yapılabilir. Bu durumda bir tutam tuz, biraz bal ve biraz süt, tüm besinlerin özü olarak kabul edildiğinden eksiklikleri giderdiğine inanılır.
Aşure kimin geleneğidir?
İslam dininde, Hz. Nuh ve beraberindekilerin Büyük Tufan’dan sonra bindikleri gemide yiyecekleri bitince, ellerinde kalan son malzemeleri büyük bir kazanda toplayarak, bugün “Aşure” adını verdiğimiz çorbayı hazırladıkları inanışı vardır.
Caferiler neden aşure yemez?
O yoksulluk ve açlık günlerinde, Nuh’un gemisinde onuncu günde pişirilen yemek “Aşure” idi. Bu nedenle Aşure Muharrem’in onuncu gününde yapılır. Ancak Caferilerin Muharrem ayında yas tuttukları için “Aşure” yerine “Helva” dağıttıkları bilinmektedir. Bu nedenle okuyucumuz haklıdır.
Aşure bir Alevi geleneği mi?
Bu kadim gelenek bugün Anadolu ve Mezopotamya halkı tarafından sürdürülmektedir. Günümüzde Alevi toplumu Aşure yemeğini özel bir ritüel ve dini anlamla benimsemiştir.
Aşureyi hangi Peygamber buldu?
Aşura’nın tarihi Hz. Nuh’un zamanına kadar uzanır. Söylenene göre Hz. Nuh’un gemisi Muharrem’in 10. günü Cudi Dağı’nın tepesine yanaşır. Gemi karaya oturduktan sonra gemide kalan tüm malzemeler büyük bir kazanda kaynatılır.
Aşurenin gerçek anlamı nedir?
Arapçada on anlamına gelen “aşara” kelimesinden türetilen Aşure Günü, Hicri yılının ilk ayı olan Muharrem’in onuncu gününe denk gelir. Aşure, paylaşmanın ve sevginin bir ifadesi ve bolluk ve bereketin sembolü olarak kabul edilir.
Aşure gününde neler yaşanmış?
Hz. Musa’nın Kızıldeniz’i geçtiği bu günde, Firavun yok edildi, Hz. İsa aynı gün doğdu ve göğe yükseldi. Bu nedenle, Aşura günü sadece Müslümanlar tarafından değil, Yahudiler tarafından da kutsal kabul edildi ve Yahudiler kadar olmasa da Hıristiyanlar tarafından da oruç tutuldu.
Kerbela olayında ne oldu?
Hz. Muhammed’in torunu. 10 Ekim 680’de Yezid bin Muaviye’nin adamları tarafından Hüseyin ve 71 yakınının şehit edilmesine yol açan Kerbela olayı, yüzyıllardır Müslümanların duymadığı bir acı olarak üzüntüyle anılıyor.
Aşure Günü neler olmuştur diyanet?
Aşura’nın gerçekleştiği Muharrem ayı aynı zamanda Hz. Peygamber’in (s.a.v.) torunu Hz. Hüseyin’in ve çoğunluğu Ehl-i Beyt üyesi olan 70’ten fazla kişinin siyasi hırslar yüzünden Kerbela’da şehit edilmesi nedeniyle Müslümanların kolektif hafızasında büyük bir acı hikayesidir.
Yezid kimi öldürdü?
Emevi Devleti’nin 2. halifesi Yezid bin Muaviye’nin 10 Ekim 680 tarihinde Irak’ın Kufe kenti yakınlarındaki Kerbela Çölü’nde Hz. Hüseyin ve ailesini şehadetleri, asırlar boyunca İslam tarihinde hiç dinmeyen bir acı olarak yer almıştır.