Keyfi kahyası ne demek?
DEYİM AÇIKLAMASI (kendi keyfine hakim olmamak): Birinin hayatına karışma, onun istediği gibi yaşamasına engel olma hakkı olmamak.
Kahyası ne demek?
Bir ev hanımı, belirli bir ücret karşılığında bir evdeki hizmetçiler, bahçıvanlar ve aşçılar gibi personeli yönetmekten sorumlu olan ve o evdeki günlük işleri organize eden kişidir. Bu mesleği icra eden kişiler bir tür ev koordinatörüdür.
Düğün kahyası ne demek?
Oğlanın babasının en yakın arkadaşı “düğün uşağı” olarak seçilir ve oğlanın en yakın arkadaşı da “sağdıç” olarak seçilir. Bölgemizde düğünler genellikle cuma namazından sonra başlar ve cuma namazından çıkanlar, cami imamı yanlarında olmak koşuluyla düğün evine gelirler. “Bayrak Yemeği” adı verilen bir yemek yenir.
Ağzının kahyası olmak ne demek?
Her dilde efsane olmak); iftira, dedikodu, kötü söz; Birinin konuşmasına gereksiz yere karışmak, deyimiyle “kâhya”.
Kahya nasıl olunur?
Uşak olmak için akademik bir eğitim gerekmez. Ancak bu eğitimle profesyonel bir anlaşma yapmak isteyenler bazı zorunlu dersler alabilirler. Bu bağlamda ev işleri, temizlik, mutfak ve bahçe işleri, ev güvenliği konularında eğitimler verilmektedir.
Kadın kâhya ne demek?
1. Saray Ağası, saray kalfalarının üstü olan kadına verilen unvandır. 2. Köşklerde harem bölümünün iç işlerini yürüten kadın yardımcı: Harem, bir aşçı, üst katta iki hizmetçi ve bir kâhyadan (Ahmed Midhat Efendi) oluşur.
Erkek sağdıç ne yapar?
Kocanın şahitleri de damadın hazırlanmasına katılır, oyunlar oynar, çeyizi ve gelini alır, gelinin şahitlerine ve diğer kişilere bahşiş verir, düğün yemeğini hazırlar, düğün gecesi düzenler ve daha birçok işi yaparlar.
Sivas’ta kız isteme nasıl olur?
Her iki tarafın erkekleri bir araya gelerek nişan günü kararlaştırırlar. Nişan Kesme: Belirlenen günde, erkeğin babası, yakın akraba ve komşulardan 5-10 kişi, köyün ve mahallenin imamıyla birlikte kızın evine giderler. Kız tarafı da uygun gördükleri akraba ve komşularını kızını nişan kesmeye davet eder.
Bayrağa neden elma takılır?
Anadolu’nun farklı yerlerindeki düğünlerde; düğün bayrağına elma, ayna, tüy vb. eklenir. Nesneler taşınır ve burada ayna, gelinin parlak geleceğini ve bakireliğini, elma ise doğurganlığı simgeler. Amaç, bolluk, bereket, doğurganlık, iyi dilekler vb. çağrıştırarak düğünü “kutlamaktır”. İfadeler nesneler aracılığıyla ifade edilir.
Ağzına bakakalmak ne demek?
Birinin ağzına bakmak. AÇIKLAMANIN AÇIKLAMASI. Sözlerine hayranlık duymak.
Ağız dil vermemek ne demek?
[1] konuşmamak, sessiz kalmak.
Bilip bilmeden konuşmak ne demek?
Sözün özü bilmeden konuşmaktır. Biliyormuş gibi cahilce konuşmaktır. Bu noktada felsefenin bilimine aykırı olan bu yaratıklar sadece kendi bilgilerini kendilerine veya başkalarına kanıtlamaya çalışmaktadırlar.