İçeriğe geç

Buğdayda Kardeşlenme Ne Zaman Olur

Buğdayda kardeşlenme nasıl arttırılır?

Kardeşlenmeyi hızlandırmak için buğdayda kardeşlenme döneminde ilk uygulama dekara 350 cm3’tür. EkosolFarm sıvı solucan gübresi, sonbaharda püskürtme veya yağmurlama sistemleri kullanılarak uygulanır.

Kardeşlenme dönemi nedir?

Bitkinin kök sayısı kardeşlenmeyle, yani her çimlenen tohumdan birden fazla gövde oluşmasıyla artar. Kardeşlenmeyle ilgili tüm oluşumlar bitkinin kök tacı içinde gerçekleşir. Kardeşlenmenin şiddeti; çeşide (genotipe), toprak ve iklim faktörlerine, ekim zamanına (yaz-kış ekimi) ve sıklığa (norm) bağlıdır.

Tahıllarda kardeşlenme nedir?

Tahıllarda, genellikle çimlenen bir tohumdan birden fazla sap oluşur. Bu sapların her birinin ayrı kökleri vardır. Bir tohumdan birden fazla sap oluşması olayına kardeşlenme denir.

Buğday çiçeklenme dönemi kaç gün sürer?

Yağış ve sıcaklığa bağlı olarak 10-25 gün sürmektedir.

Buğday kardeşlenme dönemi nasıl anlaşılır?

Ekim zamanlarına göre buğdayın tahmini kardeşlenme zamanları; İlimizde; Erken ekilen buğdaylar ARALIK ayında, normal ekim döneminde ekilen buğdaylar OCAK ayında, geç ekilen buğdaylar ise ŞUBAT ayında yumurtadan çıkacaktır.

Buğdayda kalsiyum ne işe yarar?

Terleme kalsiyum iyonlarını ksilem tüpleri aracılığıyla tüm bitki dokularına taşır. Kalsiyum, yeni gelişen hücre dokularının uçlarının gelişiminde ve köklerin ve çiçeklerin normal oluşumunda etkilidir. Kalsiyum hücre duvarında bulunur. Hücre duvarının yapı taşıdır.

Buğdayda yüksek verim nasıl alınır?

Genel bir kılavuz olarak buğday yetiştiriciliğinde dekara 600 kg’ın üzerinde verim elde etmek ve dengeli gübreleme sağlamak için 12-14 kg/gün saf azot ve 4-5 kg/gün fosfor dozları yeterlidir. Fosforlu gübreler ekim sırasında veya ekimden önce toprağa uygulanmalıdır.

Buğdayın proteini nasıl artar?

Buğday tanesi protein ve nişasta içerdiğinden, nişasta yağışlı yıllarda daha uzun süre ve büyük miktarlarda tanede birikir. Protein oranının istenilen düzeyde elde edilmesindeki en önemli etken azot gübrelemesidir, çünkü proteinin yapı taşı azottur.

Buğday derin ekilirse ne olur?

EKİM MESAFESİ Tohum derin ekilirse, çıkış zayıf olacaktır. Ancak, kurak bölgelerde, hafif topraklara derin ekilir. Don riski olan bölgelerde, kökler gelişme şansı bulmadan önce don nedeniyle zarar göreceğinden, erken ve derin ekim önerilir.

Buğdayda rutubet kaç olmalı?

Tahılın nem oranı %13’tür.

Buğdaya sülfat ne zaman atılır?

Uygulama ayrıca çiçeklenmeden önce taç çıkıntılarına gübre gömülerek de yapılabilir. Bağda amonyum sülfat gübresi kullanıldığında gübrenin yarısı ekimde, diğer yarısı ise Şubat veya Mart aylarında toprak işleme sırasında uygulanır.

Bir buğday tanesinden kaç başak çıkar?

Verimli saplarda başak başına düşen ortalama tane sayısı 19,54 ile 36,02 arasında değişmektedir. Başakta en fazla tane sayısı ana sapta sayılmış, bunu 27 tane takip etmiştir.

Buğday kardeşlenme nedir?

Buğdayda kardeşlenme, bitkinin köklerinin toprağa nüfuz etmesini ve su ve besinleri emmesini sağlarken, aynı zamanda sürgünlerin yüzeye doğru büyümesini sağlayarak bitkinin fotosentez için ihtiyaç duyduğu güneş ışığını almasını sağlar. Bu nedenle kardeşlenme, buğday büyümesi için çok önemli bir aşamadır.

Buğdayda taban gübresi kaç kilo atılır?

Bu azotun toprak gübrelemesinde 3 kg/gün uygulandığı varsayıldığında, kuru gübre altında üst gübreleme ile 3-7 kg N/gün, sulu koşullarda ekmeklik buğdayda 9-11 kg N/gün, makarnalık buğdayda ise 11-15 kg N/gün uygulanmalıdır.

Süt olum dönemi ne demek?

Süt oluşum dönemi (protein birikimi): 20-25 gün süren bu dönemin sonunda tanedeki su oranı %60 civarına ulaşır ve tanenin içi boza kıvamına gelir.

Buğdaydan en iyi verim almak için ne yapılmalı?

Genel bir kılavuz olarak buğday yetiştiriciliğinde dekara 600 kg’ın üzerinde verim elde etmek ve dengeli gübreleme sağlamak için 12-14 kg/gün saf azot ve 4-5 kg/gün fosfor dozları yeterlidir. Fosforlu gübreler ekim sırasında veya ekimden önce toprağa uygulanmalıdır.

Buğdayda çinko ne işe yarar?

Buğdayda çinko kullanımı, bitkideki oksin hormonunu tetiklediği için kardeşlenmeyi artırır. İki yaprak arasındaki bağlantıyı uzatır ve tutam oluşumunu engeller. Yaprak bıçaklarını genişletir. Buğday tanesini kırmızı yapar.

Buğdaya 26 nitrat ne zaman atılır?

Azotun birinci kısmı ekimden önce veya ekim sırasında 20-20-0 gibi kompleks bir gübre kullanılarak, ikinci kısmı Şubat sonu üre (%46 N) formunda ve son kısmı ise Mart sonu-Nisan başında üçte biri amonyum nitrat (%26 N) veya %33 N) şeklinde tarla uygulamaları ile sağlanır.

Buğdayın proteini nasıl artar?

Buğday tanesi protein ve nişasta içerdiğinden, nişasta yağışlı yıllarda daha uzun süre ve büyük miktarlarda tanede birikir. Protein oranının istenilen düzeyde elde edilmesindeki en önemli etken azot gübrelemesidir, çünkü proteinin yapı taşı azottur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

bursa eskort şişli escort ankara escort bayan